Pár tipov ako vhodne obliekať seba aj deti v zime

Je obecne známe, že deti mladšieho veku (cca do 5 rokov) a hlavne novorodenci sú veľmi náchylné na extrémne zmeny teplôt. U malých detí sa vyvíja termoregulácia postupne, preto si nie sú schopné udržať stálu teplotu a stáva sa, že rýchlejšie prechladnú. V opačnom prípade sa naopak spotia. Ak sa vonku pohybujú teploty pod -5°C, odporúča sa si prechádzku s bábätkom odpustiť a počkať  na teplejší deň.

Ak sa chcete vyvarovať nachladnutiu bábätka, odporúča sa dieťaťu obliecť o jednu vrstvu viac, než by človek obliekol sám sebe. Ak budú deti vonku vyvíjať nejaký pohyb, nie je nutné ich zbytočne baliť do teplej vrstvy navyše.

Prvá vrstva by mala odvádzať pot a zároveň udržiavať teplotu. K tomuto účelu slúži funkčná bielizeň (termobielozeň). Viac informácii sme si pre Vás pripravili v článku o vhodnom výbere termobielizne. Bábätku je vhodné obliecť aj body, dupačky či pančušky s košieľkou.

Druhá vrstva by tiež mala spĺňať funkciu odvádzania potu z prvej vrstvy. Mala by byť dobrou tepelnou izoláciou a nenahraditeľným prvkom je priedušnosť druhej vrstvy. Ako druhá vrstva sa najviac osvedčili roláky, mikiny či tričká. Ako druhá vrstva sú často volené kvalitné svetre. Pri malých deťoch sú vhodné pančuchy. Pre malé bábätká sa hodí napríklad mikina či svetrík.

Tretia vrstva chráni dieťa pred nepriazňou počasia a jeho vplyvmi. Cez oblečenie tretej vrstvy by nemal preniknúť sneh ani dážď. Táto vrstva musí dotyčného udržať v teple. Ako vhodná sa odporúča nepremokavá bunda, zimné nohavice či kombinéza. U malých detí je kombinéza praktická vďaka tomu, že zakryje celý chrbát a vrstvy sa nemôžu samé vykasať.

120

U oblečeného bábätka, ktoré je pripravené na vonkajšiu prechádzku môže byť tretia vrstva vynechaná. Namiesto kombinézy je dobré použiť vhodný zimný fusak. Výber kvalitného a hlavne hrejivého fusaka je pre pohodlie vášho bábätka nesmierne dôležitý. Aby malo vaše bábätko v kočíku ten najlepší komfort, odporúčame vysoko kvalitné zimné fusaky s podšívkou zo 100% ovčej vlny, alebo zo 100% Merino vlny. Povrch fusakov tvorí nepremokavá plášťovina vyrábaná v širokej škále farieb. Teplé detské fusaky si môžete vybrať z ponuky nášho e-shopu.

Merino vlna je považovaná za jednu z najlepších a najkvalitnejších ovčích vĺn. Ako Merino vlna, tak aj 100% ovčia vlna je veľmi obľúbená, pretože hreje presne podľa aktuálnych potrieb tela a je dokonale šetrná k ľudskej pokožke. Jej termoregulačné schopnosti sú bezkonkurenčné - ihneď odvádza od tela prípadný pot, takže nespôsobuje nadmerné spotenie sa. Tento prírodný materiál nehryzie a hreje, aj keď je materiál navlhnutý. Zimné vlnené fusaky z tejto vysoko kvalitnej vlny sú pohodlné, p2019-1riedušné a na dotyk veľmi príjemné.

Zimné fusaky sú určené pre deti od 0 do 3 rokov a sú vhodné do všetkých typov kočíkov (klasické hlboké, športové aj golfky). Zimné fusaky je vhodné vyberať podľa veku a veľkosti dieťaťa. Určite odporúčame kúpiť fusak na mieru bábätka. Ak je však fusak väčší, hrozí, že sa bábätko tak rýchlo nezahreje a môže prechladnúť.

Malý tip ako poznať, že je dieťaťu teplo? Podľa pediatrov je spoľahlivým indikátorom detský zátylok. Ten by mal byť teplý, čo je znamenie, že je dieťa primerane oblečené. Vlhký zátylok značí, že by bolo lepšie dieťaťu jednu vrstvu oblečenia odobrať.