Ako vybrať vhodnú termobielizeň?

Kvalitná termobielizeň a jej správny výber

Pri uvažovaní o nákupe funkčnej termobielizne je nevyhnutné si v prvom rade odpovedať na nasledujúce otázky:

1) Do akých teplotných podmienok  budem oblečenie potrebovať?

2) Ako veľkú záťaž musí bielizeň zvládnuť?

Ak odpovede na tieto otázky poznáte, tak máte vyhrané. Vo Vašom výbere správneho produktového radu Vám môže byť nápomocná nižšie uvedená tabuľka:

Funkcni pradlo - tabulka použití

 

Ako sa správne obliecť?

Aby ste mohli správne regulovať teplotu pri rôznych aktivitách, je nutné sa obliecť do viacerých vrstiev oblečenia. Vďaka tomu tak docielite to, že zostanete v suchu a teple. Počet vrstiev je vždy závislý na viacerých faktoroch, ako je druh pohybu, počasie a Váš osobný pocit.

Správne by sa mali používať tri vrstvy oblečenia - základná, stredná a vrchná. Každá z vrstiev má svoju konkrétnu funkciu

  • základná vrstva odvádza vlhkosť od tela
  • stredná vrstva izoluje a udržuje Vás v teple
  • vrchná vrstva odvádza vlhkosť, zamedzuje vetru a dažďu

Význam termobielizne a voľba vhodného produktového radu

1. Základná vrstva

Musí byť v kontakte s Vašim telom (pokožkou). Túto vrstvu je najlepšie vyberať z materiálov, ktoré výborne odvádzajú vlhkosť od tela a materiál sa telu dobre prispôsobí. Pre tento prípad odporúčame výrobky radu Wool Thermo alebo Classic Wool (materiál Polypropylén alebo Merino vlna). Ak uvažujete o väčšej záťaži, odporúčame vybrať prvú vrstvu slabšiu. Naopak pre mierny pohyb vo väčšom chlade sa bude hodiť silnejšia základná vrstva. Pre športové aktivity neodporúčame bavlnu, pretože bavlna na seba rýchlo naviaže vlhkosť a preto môže človek rýchlo prechladnúť. Bavlnu odporúčame skôr na nenáročný pohyb.

2. Stredná vrstva

Môže byť trochu voľnejšia než prvá vrstva, ale opäť musí mať dobrý kontakt s Vašim telom. Iba v tomto prípade budú prvá a druhá vrstva vzájomne spolupracovať. Stredná vrstva má za úlohu izolovať pokožku od chladu a správne previesť vlhkosť do vrchnej vrstvy. Flís (fleece), vlna, alebo polypropylén a polyester sú tie právne materiály na túto vrstvu. Výhodou tejto časti oblečenia môžu by rôzne možnosti regulácie - dlhé zipsy, vysoký golier, dlhý rukáv s otvorom na palec, atď. V rámci termobielizne odporúčame produktový rad Classic Wool a Arctic.