Pár praktických tipov pre zdravý spánok

Pár praktických tipov pre zdravý spánok

Také to všedné ráno o nás veľa prezradí. Ten, kto sa dobre vyspal, bude už od rána nabitý pozitívnou energiou a príjemne naladený na celý deň. Behom spánku sa obnovujú naše fyzické funkcie a duševné schopnosti. U detí a dospievajúcich sa uvoľňuje rastový hormón iba behom spánku. Nedostatok spánku má veľký vplyv na naše zdravie a výkonnosť, preto je pre nás jeho dostatok tak dôležitý. Kvalitný odpočinok je ovplyvnený mnohými faktormi, ku ktorým patrí vhodná teplota miestnosti, dostatočná tma a ticho.

Základom dobrého odpočinku je správny matrac. Správny matrac je nevyhnutným prvkom každej postele. Mal by byť z kvalitných materiálov, mať dostatočnú oporu nielen pre Váš chrbát a mal by byť udržiavaný v čistote. V posledných rokoch sa veľmi osvedčil chránič matraca, ktorý je veľmi obľúbený. Chránič matraca zamedzí prenikaniu vlhkosti k matracu a udrží ho tak dlhšie funkčný, a napriek tomu mu dovolí „dýchať“. Stačí ho jednoducho navliecť na matrac pod posteľnú plachtu. Dá sa prať klasicky v práčke, rovnako ako posteľné povlečenie.

_MG_5611Fkopie

Aby matrac nestudenil a nebol zbytočne opotrebovaný, odporúčame používať posteľnú plachtu. Aby sa cítil človek príjemne nielen pri prvom dotyku, ale aj behom celej noci, mala by byť vyrobená z prírodných materiálov. Najlepšie je používať bavlnené či vlnené posteľné plachty s jemným, hebkým povrchom. Určitým vylepšením sú potom plachty, ktoré sú zo spodnej strany podšité bavlnou a horná strana je tvorená jemnou Merino vlnou. Vďaka tejto kombinácii drží plachta svoj tvar, nedochádza k jej páraniu a dá sa veľmi ľahko udržiavať. Praktické gumičky v rohoch sa ľahko uchytia k matracu a zaručia zotrvanie na mieste aj behom prevaľovania sa behom noci.

Ďalším nevyhnutným prvkom pre zdravý spánok je vhodne zvolený vankúš. Veľkým vankúšom plným páperia v posledných rokoch veľmi slušne konkurujú vankúše z vhodnejších a zdraviu prospešnejších materiálov. Medzi tieto produkty sa radia vankúše z prírodnej vlny, alebo ergonomické vankúše s pamäťovou penou. Na krčnú chrbticu je ideálny ergonomický vankúš. Zaručí správnu oporu a behom spánku si odpočinú namáhané svaly krku. Prispôsobí sa každému individuálne, preto sa odporúča vždy jeden vankúš na jedného používateľa. Nie je vhodné, aby jeden vankúš používali dvaja ľudia. Materiál použitý pri výrobe má antibakteriálne a protiroztočové účinky. Návlek na vankúš je zhotovený z jemnej tkaniny zo zmesi polyesteru a bavlny, a je opatrený zipsom na ľahšiu manipuláciu a údržbu. Vankúš s výplňou z ovčej vlny má pozitívny vplyv na zdravie predovšetkým preto, že udrží pri spánku konštantnú teplotu svalových tkanív a zároveň môže pokožka voľne dýchať vzhľadom k prírodnému materiálu výplne, čo ocenia aj ľudia so sklonmi k alergiám.

sleep-1209288_1920_1

V neposlednom rade je nutné zmieniť pomocníka spánku, ktorý nám pomáha mimo iného s reguláciou teploty pri spánku. Áno, reč je o vhodnej prikrývke. Tá by Vás nemala pri spánku ťažiť, škriabať či hrýzť. Je preto dôležité vybrať si kvalitný a funkčný materiál. Prikrývky s výplňou z ovčej vlny majú schopnosť udržiavať teplotu tela na konštantnej úrovni, čo zaručí kvalitný spánok. Zároveň dovolí pokožke správne dýchať. V zime spoľahlivo zahreje a v lete príjemne chladí – vďaka prírodnému materiálu. Vhodné aj pre alergikov. O vhodnosti prikrývok z ovčej vlny sa dočítate aj v tomto článku na tému Prikrývky z ovčej vlny.

Ak Vás trápia bolesti pohybového aparátu, máme pre Vás radu, čo Vám môže pomôcť od bolesti priamo tu: Ovčia vlna na bolesť kĺbov.