Vyrobené z (ovčej) vlny

Výrobky z vlny a jej druhy

Keď sa predajom výrobkov z ovčej vlny venujete tak dlho ako my, získate kopec skúseností. Jedna z ich by sa dala stručne zhrnúť posolstvom, že v zime je proste zima. A najlepším bojom proti zime je kvalitne sa obliecť. Je to zároveň praktická rada, pretože punč nemôžete piť neustále a väčšina kancelárii a výrobných hál nie je „otvorený-oheň-friendly“, a tak si tam jednoducho neurobíte pohodu pri krbe. A ak nemáte v kolónke „povolanie“ vyplnené „model/ka na instagrame“, tak by vám to aj tak v zamestnaní asi neprešlo.

A tu nastupujeme my. Alebo skôr veľmi pestrá a bohatá ponuka výrobkov (nie len) z ovčej vlny, ktorú môžete preskúmať na našom eshope vlnený tovar Vlna je totiž rokmi overený zabijak zimy, postrach husej kože a záchranca studených nôh. Môže to mať však háčik. Ako si správne vybrať? Je každá vlna rovnaká? Čo za ovcu je vlastne tá alpaka? Nebude to škriabať? Nie je ovciam zima, keď im ostriháte vlnu? A predovšetkým: Ako sa v tom všetkom vôbec vyznať?

Tu našťastie taktiež nastupujeme my a pokúsime sa všetko stručne a prehľadne vysvetliť. Tak si nalejte kvapku punču a ideme na to...

Ovčia vlna (Európske Merino)

evropske_merino

Ruku na srdce, keď sa povie „vlna“ a vy nie ste zrovna atómový fyzik či námorník, ako prvé si zrejme vybavíte huňaté ovce a veľmi teplé ponožky od babičky. Nie je divu. Ovčia vlna je úplná klasika, ak ide o výrobky z vlny. Jej vlastnosti vynikajúceho tepelného izolantu a dlhou životnosťou sú overované a potvrdzované s každou ďalšou generáciou. Naozaj, opýtajte sa babičky.

V našej ponuke nájdete najčastejšie výrobky z ovčej vlny získavané strihom zo živých zvierat chovaných v Európe. K tomuto odkazu sa hlásime označením „Európske Merino“. Technicky ide o vlnu označovanú ako „pure new wool“, teda o vlnu s maximálnou prímesou 0,3% iných vlákien.

Klady: hreje, dobre odoláva vlhkosti, pevnosť vlákna, cenovo najdostupnejšia

Zápory: je hrubšia na dotyk, pôsobí robustne a môže svojou tvrdosťou podráždiť citlivejšiu pokožku

Kam s ňou? Je to základný materiál, takže sa dá použiť univerzálne, ale odporúčame nepoužívať priamo na telo, ak máte citlivejšiu pokožku.

 

Jahňacia vlna

Ak sa chystáte mať námietky voči tomu, že jahňa je vlastne ovca a my sa Vás snažíme zmiasť ešte viac, tak máte pravdu iba napol. Jahňa je naozaj (mladá) ovca. Ale určite sa Vás nesnažíme zmiasť. Vlákna jahňacej vlny splňujú všetky tie pozitívne atribúty, ako vlna z dospelých oviec, ale prinášajú minimálne jednu ďalšiu výhodu – sú neskutočne mäkké a práve vďaka tomu sú výrobky z jahňacej vlny skutočným pohladením.

Preto považujeme jahňaciu vlnu za samostatnú kategóriu materiálov. Z tej sa dajú navyše vyčleniť ešte tzv. „panenská jahňacia vlna“ a hoci by sa to na prvý pohľad nemuselo zdať, rozdiel spočíva v dĺžke vlákien. Dlhšie vlákna panenskej jahňacej vlny zostávajú veľmi jemné na dotyk, ale práve vďaka svojej dĺžke vytvárajú ďaleko pevnejšiu vonkajšiu vrstvu odolnú proti nízkym teplotám a vlhkosti a sú tak veľmi dobre použiteľné aj ako materiál na vrchnú vrstvu odevu.

Klady: veľmi jemné vlákno hladké na dotyk, hreje, dobre odoláva vlhkosti

Zápory: o niečo drahšie ako bežná ovčia vlna.

Kam s ňou? Môže byť použitá veľmi univerzálne a vďaka jej jemnosti sa nemusíte báť nepríjemného podráždenia pokožky spôsobeného hrubosťou vlákna.

jehneci       jehneci2

 

Austrálska Merino vlna

Hoci má slovo „Merino“ svoj pôvod v španielčine, sú to predovšetkým ovce chované v Austrálii, ktoré sú najlepším zdrojom tejto veľmi kvalitnej a bujnej ovčej vlny. V čom spočíva výnimočnosť austrálskej Merino vlny? Jej vlákna sú mimoriadne pružné a odolné, a pritom sú tenšie a na dotyk jednoznačne jemnejšie, než vlákna bežnej ovčej vlny. Pýši sa aj lepšími antibakteriálnymi vlastnosťami a vďaka špecifickej štruktúre povrchu vlákna je omnoho odolnejšia proti zápachu. Vďaka tomu sa dá oblečenie z Merino vlny rýchlo vysušiť a zápachu sa zbaviť kvalitným vyvetraním. Aj pre tieto vlastnosti sa Merino vlna teší veľkej obľube pri výrobe outdoorového a športového oblečenia.

Klady: vynikajúce termoregulačné vlastnosti, jemné vlákno, rýchlo usychá a dobre odoláva pachom

Zápory: vlákno nie je v porovnaní s bežnou ovčou vlnou zďaleka tak pevné a môže sa pomerne rýchlo „vyťahať“, a oblečenie stráca tvar, vyššia kúpna cena

Kam s ňou? Oblečenie z Merino vlny sa používa ako tzv. „druhá koža“. Je to skvelá prvá vrstva oblečenia do outdooru alebo na šport, alebo ak máte problémy s vnútornou termoreguláciou telesnej teploty. Merino vlna sa tiež vďaka svojej jemnosti veľmi dobre hodí do detskej postieľky.

new_zaeland

Novozélandská Merino vlna

Špecifickou odnožou austrálskeho Merina je novozélandská Merino vlna. Tá je často považovaná za tú úplne najlepšiu ovčiu vlnu na svete a rozhodne za tu najčistejšiu a najbelšiu. Ovce poskytujúce novozélandskú vlnu vznikli cieleným krížením niekoľkých plemien austrálskych oviec. Vlákna tunajšej vlny tak nielenže kombinujú všetky pozitívne aspekty Merino vlny tej najvyššej kvality, ale dokážu vyvážiť aj jeden z ich najväčších nedostatkov – nižšiu pevnosť.

Ak sme zmieňovali čistotu a bielosť novozélandskej vlny, nebolo to iba táranie do vetra. Je to veľmi dôležitý atribút pre ďalšiu úpravu farebnosti. Čím je vlákno prirodzene belšie, tým ľahšie sa farbí.

Klady, zápory a využitie: opiera sa o rovnaké vlastnosti ako austrálske Merino, ale vlákno je navyše pevnejšie a belšie, čím zaisťuje výrobkom dlhšiu životnosť a umožňuje širšiu paletu výsledných farieb podľa priania zákazníka.

 

Alpaka

alpaca2

Teraz si odpovieme na otázku, čo za ovcu je vlastne tá alpaka. Alpaka, alebo inak lama alpaka, je domestikovaný druh divoko žijúcej lamy. Pochádza z Južnej Ameriky a radí sa do čeľade ťavovitých. Prečo ich teda radíme do nášho zoznamu? Pretože srsť alpaky je zdrojom kvalitnej vlny, ktorá je vďaka svojej jemnosti prirovnávaná k páperiu. A akonáhle, ako sa jej dotkne Vaša dlaň, razom pochopíte, že úplne oprávnene. Vlákna vlny alpaky sú veľmi jemné a omnoho ľahšie než vlákna bežnej ovčej vlny. Vďaka svojim prirodzeným vlastnostiam dobre odolávajú farbeniu a preto sa často stretnete s tým, že výrobky z vlny z alpaky obsahujú rôzne prímesi, ktoré zafarbenie uľahčia.

Klady: jemné, pevné, tenké, hrejivé vlákna, z ktorých je možné ušiť to najjemnejšie vlnené oblečenie

Zápory: z jednej alpaky dostanete za rok maximálne 2 až 3 kilogram vlny, a to sa veľmi nepriaznivo podpisuje na cene

Kam s ňou? Páni, zháňate kvalitný oblek? Poobzerajte sa po alpake. Vlnu z alpaky ale nájdete napríklad aj v lôžkovinách, veľmi často však iba ako prímes. Nie je sa čomu čudovať a rozhodne to nie je dôvod obávať sa o nízku kvalitu výrobku, alebo o snahu sklamať zákazníka. Práve naopak. Alpake zdar!

Kašmír

Už sme tu mali ovce, lamy, a teraz prídu na rad kozy. Unikátnosť kašmíru spočíva nielen v kvalite samotného vlákna získavaného zo srsti kozy kašmírskej, ale aj v spôsobe spracovania tejto vlny, ktorého postup bol vždy predmetom dôsledného utajenia všetkými, kto ho poznal. Nie je sa čomu čudovať. Na začiatku je veľmi drsná a do chuchvalcov zapletená kozia srsť, na konci napríklad šál z tej najjemnejšej vlny, ľahučký a jemný ako pierko. Pre predstavu, z jednej kozy kašmírskej získate za rok asi 300 až 500 gramov srsti, pričom iba jednu tretinu z toho tvoria jemné vlákna z podsady. Zvyšok sú nevyužiteľné drsné vlákna, ktoré je potreba odstrániť. Vlákna podsady sú tak tenké, že je potreba spájať ich niekoľko dohromady, aby boli vôbec použiteľné vo výrobe. Vďaka tomu môžete naraziť na rôzne hodnoty udávajúce hrúbku priadze kašmírskej vlny (obvykle od 2 do 24 vlákien).

Klady: vlákno kašmírovej vlny je až desaťkrát ľahšie, než klasická ovčia vlna, je tak jemné, že na jeho zhutnenie sa nezriedka používa hodváb

Zápory: ak sme u alpaky hovorili o cene, kašmír je na tom ešte horšie – zákazník platí za raritu a náročnosť spracovania – za výsledok to ale vždy stojí. Aj preto sa kašmír veľmi často používa iba ako menšinová prímes k iným vlneným vláknam. Tak sa z jeho vlastností môže radovať každý.

Kam s ním? Pretože sa veľmi často používa iba ako prímes, nájdete ho v mnohých druhoch oblečenia, lôžkovín, alebo doplnkov vyrábaných z vlny.

kasmir2

 

Camel – ťavia vlna

camelo

Asi Vás neprekvapí, že do našej malej vlnenej ZOO si pridáme ešte jedného, nie zrovna očakávaného zástupcu. Napriek tomu je vlna z ťavy dvojhrbej jedným z najvyhľadávanejších textilných materiálov.

Podobne ako u kozy kašmírskej, srsť ťavy dvojhrbej pozostáva z vrchnej ochrannej vrstvy tvorenej dlhými drsnými vláknami a z podsady vlákien tej najvyššej možnej jemnosti. Dlhšie vlákna sú obvykle spracovávané na priadzu (často s prímesou jemnejšieho materiálu). Podsada jemných vlákien potom tvorí základ luxusných kabátov renomovaných značiek. Produkcia ťavej vlny je obmedzená približne na 2250 gramov vlny z jedného kusa za rok. Zaujímavé je, že srsť nie je získavaná iba strihom, ale aj vyčesávaním a v dobe pravidelného pĺznutia srsti aj ručným zberom.

Klady, zápory a využitie: pretože ide o veľmi kvalitný a raritný materiál ako v prípade alpaky, platí to isté, čo sme písali vyššie.

Veríme, že ste teraz vďaka nášmu malému sprievodcovi svetom vlny získali nové informácie, ktoré Vám pomôžu vybrať si to najlepšie pre boj so zimou. Punč môžete s kľudom odložiť a pustiť sa do výberu niečoho, čo vás zahreje minimálne rovnako dobre. Tak hurá na to Vlnený tovar

A nakoniec Vám ešte dlžíme odpoveď na poslednú otázku. Nie je ovciam zima, keď im ostriháte vlnu? Môže sa to stať. Preto sa ale ovce strihajú v období, kedy niečo podobné nehrozí. Strihaním ovčej srsti sa tak isto zabráni opačnému efektu, teda prehriatu a problémom s tým spojenými. Šľachtením oviec k produkcii vlny došlo k úpravám ich spôsobu života a strih vlny je zásadným pozitívnym prvkom pre ich zdravie a pohodu. Ak je vykonávané správne, je to ako návšteva u kaderníka a strihanie vlasov.