Druhy a rozdiely ponúkaných materiálov

Druhy a rozdiely ponúkaných materiálov

V tomto texte uvádzame špecifikácie materiálov, z ktorých sú vyrábané nami predávané výrobky. Dozviete sa tu aj rozdiely medzi jednotlivými druhmi vĺn.

100%  OVČIA VLNA, STRIŽNÁ VLNA

Výrobky s týmto označením sú vyrobené zo 100% strižnej vlny. Táto vlna je získavaná z vlny oviec, ktoré sú chované v rámci strednej Európy. Na dotyk sú výrobky zo 100% ovčej vlny drsnejšieho charakteru. Vlákno vlny je na dotyk pevné a drží tvar. Na udržanie základných vlastností vlny je nutné na ich pranie používať prípravky s obsahom Lanolínu. Dôvody sú uvedené tu – údržba a starostlivosť o výrobky z vlny. Gramáž 100% ovčej vlny sa pohybuje v rozmedzí od 350g/m2 do 600g/m2. Gramáž je vždy uvedené pri každom výrobku.

 

100% MERINO VLNA, 100% NÓRSKA VLNA

Snažíme sa vyvracať mýty o tom, že výrobky s označením „Merino“ sú jednoducho výrobky z vlny. Áno, sú, ale nie je to tak čiernobiele. Výrobky s označením Merino sú vyrobené z doteraz toho najlepšieho druhu vlny, ktorý na svete existuje. Tento pojem sa nemôže používať paušálne na výrobky z vlny. U výrobkov z Merino vlny vždy majte na pamäti, že povrch musí byť jemný, nemôže škriabať a musí hriať. Čo je to teda to MERINO? Merino je plemeno oviec, ktoré je vysoko cenené kvôli svojej jemnej vlne. Najväčšími producentmi vlny s označením Merino sú Austrália a Nový Zéland. Merino vlna nie je len tak nejak zohnateľná a ak sa jedná o výrobok z pravej Merino vlny, tak by mu mala zodpovedať aj cena. Túto ovčiu vlnu nie je možné umelo vyrobiť a nedá sa ani nahradiť. Vlákna Merino vlny sú omnoho jemnejšie, než vlákna klasickej strižnej ovčej vlny. K jej základným prednostiam patrí schopnosť izolácie a súčasne schopnosť priedušnosti. Výrobky z Merino vlny sú vďaka jej štruktúre elastické, nekrčivé a majú vysokú schopnosť pohlcovať vlhkosť. Ako jediný materiál hreje, aj keď je mokrý. Vďaka svojim unikátnym vlastnostiam je 100% Merino vlna využívaná na výrobu funkčnej bielizne, jemných svetrov a ďalšieho termo oblečenia.

Vedľa schopnosti ľudské telo zahrievať, dokáže Merino vlna rovnako telo aj ochladzovať. Vlhkosť je z povrchu tela odvádzaná v skupenstve pary. Toto je hlavný rozdiel od syntetických materiálov, keďže v ich prípade je pot a vlhkosť odvádzaná až po ich skvapalnení. Príkladom tohto faktu je, že navlhnuté tričko zo syntetického materiálu chladí a chová sa skôr ako vrstva igelitu. Naopak vlnená látka je vďaka tomu výborne priedušná a aj v prípade, že je vlhká, človeka hreje. Vďaka priedušnosti bielizeň z Merino vlny nemá tendenciu zapáchať ani po opakovanom použití a jeho prepotení. Povrch Merino vlákna nehryzie.

 

100% BIOBAVLNA

Biobavlna je obchodný názov pre organickú bavlnu. Tá je získavaná z geneticky nemodifikovaných rastlín, ktoré sú pestované bez použitia syntetických chemikálii (hnojivá, pesticídy a iné). Pestovaním organickej bavlny sa zvyšuje rozmanitosť živých druhov na Zemi. Biobavlna je žatá ručne a pri jej následnom spracovaní nesmú byť použité žiadne chemické látky. Vďaka tomu Biobavlna neobsahuje žiadne zvyšky chemikálii, ktoré by mohli spôsobiť podráždenie pokožky spotrebiteľov.

 

SIEŤOVINA / MERINO

Originálna sieťovina s malými okami z veľmi jemnej Merino vlny. Odvádza vlhkosť a zachováva teplotu tela. Sieťovina je vyrobená z jemných vlákien 100% Merino vlny so silou vlákna okolo 17,5mm. Dokáže kombinovať vlastnosti sieťoviny a najvyššiu kvalitu Merino vlny. Materiál je veľmi príjemný a ideálny do každého počasia. Má funkciu osobného termostatu. Je charakteristický tým, že výborne odvádza vlhkosť od tela, vlhkosť nepohlcuje. Vďaka tomu, že má málo kontaktných bodov s pokožkou, sa vo svojej štruktúre rýchlo vysuší. Sieťovina Vás izoluje v kľude a odvádza teplo pri zvýšenej aktivite. Tento typ vlny bol vyvinutý v nórskej armáde podľa vikingskej tradície (BRYNJE=krúžková košeľa, brnenie).

 

BAVLNA / MERINO

Bavlník sa pestuje bez použitia škodlivých chemikálii s cieľom ochrany životného prostredia a použitia bavlny na zdravotne zaručene nezávadné výrobky. Do roka 2013 sa z organickej bavlny vyrábali napríklad textílie pre dojčatá, produkty pre zdravotnícke potreby, výplň matracov a aj odevy. Výnos organického bavlníka nepresahuje polovicu normálne pestovaných rastlín, vlákna sú kratšie a majú menšiu pevnosť.

Merino vlna je často používaná ako funkčný materiál na výrobu športového oblečenia. Merino má vynikajúcu schopnosť regulovať telesnú teplotu a to hlavne pri jeho nosení priamo na holej koži. Vlna poskytuje teplo bez toho, aby dochádzalo k prehriatiu nositeľa. Pot je odvádzaný smerom preč od kože a tým sa zabraňuje pocitu vlhkosti. Rovnako ako bavlna aj vlna absorbuje vodu (až do 1/3 svojej hmotnosti), ale na rozdiel od bavlny vlna udrží teplo, aj keď je mokrá. Ako väčšina vĺn aj vlna Merino obsahuje Lanolín, ktorý má antibakteriálne vlastnosti. Merino patrí medzi najmäkšie druhy vĺn, pretože má jemnejšie vlákna než bežné vlny. Merino má vynikajúci termoregulačný pomer v porovnaní s inými druhmi vĺn, pretože menšie vlákna obsahujú mikroskopické bublinky vzduchu, ktoré zachycujú telesné teplo.

PLSŤ, FILC, výrobky označené "felted"

Plsť alebo filc je plošná textília zo vzájomne zaklesnutých vlákien. Prelínanie a prepojenie vlákien sa dá dosiahnuť plstením za mokra, alebo suchým plstením. Pre svoju šupinatú štruktúru a pružnosť sú na plstenie najvhodnejšie živočíšne vlákna. Umelé vlákna sa zplsťujú do zmesí s vlnou, alebo iba vpichovaním. Všetky filcové výrobky sú vyrobené z ovčej vlny. Údržba je rovnaká, ako pre výrobky z ovčej vlny.

Po dlhšom nosení filcových výrobkov môže dôjsť ku žmolkovaniu plsti. V tomto prípade odporúčame vykonať odžmolkovanie špeciálnym strojčekom, ktorý je k tomu určený, alebo je možné použiť klasickú ostrú žiletku. Plsť je možné prať ručne na 30°C, nebieliť ani nežehliť.

 

VATELÍN, ZATEPLENÉ OVČIE RÚNO ZNAČKY Valtherm

Vatelín je zateplovacie rúno z ovčej vlny, ktoré je spravidla v gramážach 80 – 180g/m2. Využíva sa hlavne do zimného oblečenia, zavinovačiek, fusakov pre deti a iné.

Hlavné výhody:

  • Zachováva výborné izolačné schopnosti pri opakovanom praní
  • Nízka nasiakavosť
  • Antialergický
  • Ľahkosť, nekrčivosť
  • Odolnosť voči napadnutiu mikroorganizmami a moľami

Údržba: pranie na 40°C, žehlenie na max 110°C.