Ortézy a bandáže

V súčasnosti sa dá na trhu dostať k veľkému množstvu najrôznejších typov ortéz a bandáží. Líšia sa nielen podľa toho, z akého materiálu sú vyrobené, ale aj k akému účelu majú poslúžiť a na ktorú časť tela sú určené. Každá časť ľudského tela je každodenne zaťažovaná rôznymi druhmi pohybov, ktoré však vďaka používaniu vhodných ortéz pomôžu predísť možným zdravotným problémom.

V prvom rade je dôležité vnímať ortézy a bandáže ako zdravotné pomôcky a preto odporúčame dobre sa zamyslieť nad tým, ako ich budeme používať. Správna aplikácia vhodného typu ortézy či bandáže nám môže uľaviť od chronickej bolesti, pomôcť fixovať akútne zranenie, vytvoriť oporu pre správny priebeh hojenia zranenia, alebo hojenie ako také urýchliť či pôsobiť preventívne pred vznikom zranenia. Či už trpíte bolesťami či extrémnou záťažou kolien, zápästí či členkov, môžu Vám nasledujúce riadky pomôcť.

Aby sme si mohli vybrať ten najlepší produkt, mali by sme mať vždy na pamäti lekársku stránku veci a získať najprv odbornú diagnózu. Výber ortézy alebo bandáže potom prirodzene musí vychádzať z toho, na ktorú časť tela ju chceme aplikovať, či nám ide o pevnú fixáciu v danej polohe, alebo skôr o dodatočnú kompresiu a tiež v akom štádiu liečenia sa naše poranenie nachádza – či ide o prevenciu, o pomôcku umožňujúcu proces hojenia, alebo o pomôcku skôr relaxačnú, uvoľňujúcu po záťaži.

Zatiaľ čo ortézy s pevnou kostrou sú určené predovšetkým na zaistenie nehybnosti a úplnej fixácie časti tela, nutnej na hojenie a vyliečenie zranenia, elastické ortézy a bandáže môžeme považovať skôr za podporné, preventívne a relaxačné pomôcky. Presne k tomuto účelu slúžia napríklad ortézy na koleno, ortézy na členok, či ortézy na zápästie.

Hlavnou úlohou elastických bandáží je pružne fixovať požadované miesto na tele (väčšinou úpony svalov či väzy kĺbov) tak, aby poskytovali telu dodatočnú oporu pri záťaži. Tým sa jednak zníži riziko vzniku zranenia (či jeho obnovenia), zaistí sa správna funkcia pohybového aparátu a obmedzia sa aj negatívne následky vzniknuté únavou, čím sa urýchli následná regenerácia.

Pri finálnom výbere vhodnej ortézy či bandáže je preto nutné mať na pamäti aj to, ako budeme chcieť túto šikovnú pomôcku využívať. Z hľadiska využitia môžeme voliť medzi ortézami a bandážami pre „bežné celodenné využitie“, typické napríklad pri chronických problémoch s konkrétnymi kĺbmi či svalmi (napríklad fixácia členka po výrone, aby sme mohli chodiť bez nadbytočnej bolesti), ďalej sú tu ortézy a bandáže „poskytujúce teplo a tlak“ vhodné napríklad pri artritických problémoch a ortézy a bandáže „špeciálneho určenia“, ktoré sú už designované na riešenie konkrétnych problémov, a musia reflektovať individuálne potreby (napríklad športovanie po operácii krížových väzov v kolene).

Aj keď nejde v prípade ortéz a bandáží o súčasť odevu, ale o zdravotnícku pomôcku, je dobré myslieť aj na to, že sú aplikované priamo na telo a nosené môžu byť dlhodobo (minimálne rádovo niekoľkých hodín denne). Preto nie je dobré ani podceňovať senzitivitu Vašej pokožky a vlastnosti materiálu, z ktorých sú ortézy a bandáže vyrábané. Ak by malo dochádzať k podráždeniu pokožky, je možné preventívne využívať najrôznejšie špeciálne doplnky, ktoré vytvoria prvú vrstvu na pokožke a následne sa na ňu ortéza alebo bandáž aplikuje. Väčšinou ide o pásy z jemného (napríklad bavlneného) materiálu s vysokou priľnavosťou k pokožke, ktoré navyše dobre „dýchajú“.

Používanie ortéz nie je zložité, ich aplikácia je naopak veľmi ľahká – elastické ortézy používajú väčšinou k fixácii suché zipsy, vďaka ktorým je možné upraviť si ortézu presne podľa vlastných potrieb. Z tohto dôvodu je vhodná pre kohokoľvek – či už ide o športovca profesionála, alebo o nadšenca, ale aj o toho, kto sa potrebuje vysporiadať s následkami úrazu či iných zdravotných komplikácií. Rozhodne ale vždy dbajte na odporúčania Vášho lekára či fyzioterapeuta.

V našej ponuke sa sústredíme predovšetkým na elastické bandáže (ortézy) s ovčou vlnou, ktoré majú priaznivé účinky aj vtedy, ak na zmiernenie Vašich problémov hrá rolu aj schopnosť bandáže udržiavať fixované miesto v teple a zaistiť mu dobrú priedušnosť. Ovčia vlna je skvelý prírodný materiál s radom benefitov. Vybrať si však môžete aj elastické bandáže a ortézy z umelých materiálov (napríklad neoprén), ktoré potešia skvelým pomerom medzi cenou, funkčnosťou a pevnosťou materiálu. Špecifickú časť našej ponuky potom predstavujú obličkové pásy. Do kategórie ortéz síce úplne nezapadajú, ale taktiež ide o zdravotnícku pomôcku, ktorú ocenia aj tí, ktorí potrebujú udržať svoje bedrá v teple. Obličkové pásy z ovčej vlny sú časom preverenou funkčnou klasikou. U nás si môžete vybrať z niekoľkých variantov podľa Vašej potreby.

Správne zvolená ortéza alebo bandáž Vám môže uľaviť od niektorých nepríjemných problémov, môže obmedziť alebo úplne potlačiť chronické následky zranení či nepriaznivého zdravotného stavu, ale môže sa aj pozitívne podpísať pod lepšiu kvalitu Vášho života napríklad iba tým, že Vám vo vyššom veku, alebo po zranení, umožní stále športovať a aktívne sa pohybovať. Proste si užívať život stále naplno. Ako pôsobí suché teplo na bolesť kĺbov sa dozviete TU.