Vlnená prikrývka - áno, či nie?

Dnes už ich vídavame iba v rozprávkach, no niektorí z nás na ne ešte s láskou spomínajú v súvislosti s návštevou u babičky. Áno, hovoríme o klasických a poctivých perinách, tých nadýchaných, hrejivých a hutných, do ktorých sme sa práve ako deti u babičky chúlili. V dnešnej dobe nájdeme veľké množstvo moderných materiálov, z ktorých sa periny a prikrývky vyrábajú. V rámci výplne prikrývok majú stále prírodné materiály svoje nezastupiteľné miesto. Prírodné materiály ako perie či ovčia vlna majú aj tu výhodu, že periny z nich vyrobené je možné používať celoročne, pretože regulujú telesnú teplotu. To je iba jedna z výhod vlnených prikrývok. Dajú sa použiť aj ako plachta na posteľ, alebo ako prikrývka proti prachu.

Vlnené prikrývky sú dlhodobo obľúbenou formou lôžkovín. Prikrývky z ovčej vlny sú zdravotne nezávadné a sú vhodné aj pre deti. máte obavu z toho, že bude takáto perina príliš ťažká? Prikrývky bežného rozmeru majú celkovú hmotnosť okolo 2kg. Nájdu sa však aj veľmi kvalitné kúsky, ktoré majú aj 5kg.

Ak rozlišujeme medzi prikrývkou a dekou, tak je hranica medzi týmito dvoma pojmami veľmi krehká. Prikryť sa dá akoukoľvek dekou, hlavne, že je potom človeku teplo. Obecne deku chápeme ako niečo, čím sa človek prikryje alebo cez seba prehodí, keď mu je zima (pri televízii, na sedačke, vonku, atď). Prikrývkou potom rozumieme deku či perinu, ktorá je určená na spanie (určená hlavne na prikrytie v noci).

 vlněná deka jednostranná vlna                                   Vak tv šedý (2)

V rámci našej ponuky rozlišujeme deky jednostranné a deky obojstranné (prikrývky). Hlavný rozdiel je v množstve a gramáži materiálu, ktorý bol použitý na výrobu danej deky. Jednostranné deky sú vyrobené z jedného "plátu" vlny s priemernou hmotnosťou 350 - 400 g/m2, pričom rubová strana je potlačená motívom. Lícová strana je potom zrkadlovým obrazom motívu rubovej strany. Dĺžka vlákna je na rubovej strane cca 1 cm, lícová strana má dĺžku vlasu menšiu. ak si prajete schúliť sa pri televízii na gauči a prikryť sa vlnenou dekou, ktorá by Vás zahriala, tak odporúčame vlnené deky jednostranné. Dostupné sú buď v jednofarebnom prevedení alebo s rôznymi motívmi.

 

 

 

 

 

vlněná deka oboustranná vlna

_MG_5611Fkopie

Na výrobu obojstranných dek boli použité dva "pláty" ovčej vlny, ktoré sú k sebe pevne prišité. Priemerná gramáž obojstranných dek je v rozmedzí 400 - 700 g/m2. Prikrývka je po obvode starostlivo olemovaná, rohy sú oblé. Obojstranné prikrývky sú vďaka tomuto prevedení ťažšie oproti jednostranným dekám, rubová aj lícová strana majú totožnú dĺžku vlákna okolo 1 cm. Začínajú na hmotnosti okolo 2,4 kg a končia hmotnosťou okolo 5,6 kg. Obojstranné prikrývky sú príjemne hutné a ťažké. Takéto prikrývky urobia radosť hlavne zimomravým jedincom.

 

 

 

 

 

 

Na výrobu obojstrannej prikrývky môžu byť okrem dvoch plátov vlny použité aj iné materiály. Veľmi obľúbené sú obojstranné prikrývky v kombinácii hebkej Merino vlny a bavlny. Rubová strana je hrejivá 100% vlna, ktorá zaisťuje tepelné vlastnosti vlny a lícová strana je vyrobená zo 100% bavlny. V prípade potreby je tak možné kombinovať vlastnosti oboch strán.

vlněná deka oboustranná merino_bavlna

Ak si prajete využívať tepelné vlastnosti vlny, ale nevyžadujete jej kontakt s pokožkou, je možné si zaobstarať klasickú perinu s výplňou z ovčej vlny. Povrch je tvorený 100% bavlnou, výplň je 100% vlna a prikrývka je prešívaná. Má schopnosť udržiavať teplotu tela na konštantnej úrovni, čo umožňuje odpočinúť si a zaspať za pohodlných podmienok. Poskytuje dobré vetranie, ľudská koža dýcha správne a telo je dostatočne okysličené.

přikrývka potah bavlna, výplň vlna (2)

 

Výhody a nevýhody prírodných lôžkovín

Prírodné materiály sú v porovnaní s umelými vláknami doposiaľ naprosto neprekonateľné v regulácii telesnej teploty. Behom noci sú schopné prijať veľké množstvo vlhkosti, ktorá behom dňa zase samovoľne zmizne. Taktiež výborne izolujú teplo. Ďalším dôvodom, prečo voliť prikrývky z ovčej vlny, je ich dlhá životnosť, ktorou sa Vám odvďačia pri správnej starostlivosti o ne. Staroslivosť o prírodné materiály nie je nijak náročná a v dnešnej dobe sa dá ľahko zvládnuť. Ako sa starať o výrobky z ovčej vlny si môžete prečítať TU .

Takže odpoveďou na tému článku je: "Vlnená prikrývka určite áno."